İSTANBUL ANADOLU ADALET SARAYI
İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda İlk 'e-Duruşma' Yapıldı

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan dijital dönüşüm hedeflerinden birisi olan ve avukatların bulundukları yerden cep telefonu, tablet veya laptop bilgisayar sistemi ile duruşmalara katılmalarını sağlayan ilk e-duruşma 22.10.2020 tarihinde İstanbul Anadolu 5. Tüketici  Mahkemesinde yapıldı. 

Yeni adli yılla birlikte başlayan e-duruşmanın pilot uygulaması, Ankara Batı Adliyesi'ndeki 5 mahkemede (2 tüketici, 2 icra, 1 kadastro) yapılıyordu. Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerinde sistem kurulumu tamamlanan 42 mahkemede e-duruşma bugünden itibaren yapılmaya başlanıldı.

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’ndaki ilk e-duruşma sonrası basın mensuplarına konuşma yapan Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur Seçgin, “Bakanlığımızın bu çalışması kapsamında Türkiye'ye sistemin yaygınlaştırılması çalışmaları çerçevesinde bugün itibariyle İstanbul, İstanbul Anadolu, Bakırköy ve Ankara adliyelerinde tüketici mahkemelerinde e-duruşma uygulaması hayata geçiriliyor. Toplam 42 mahkememizde bugün itibariyle e-duruşma uygulaması başlatıldı. E-duruşmanın temel amacı yargılamayı hızlandırmak, yargılama süreçlerini kısaltmak, avukatlarımızın duruşmalara katılmalarına mani olacak durumlarda bulundukları yerlerde avukat portalı ve celse uygulamaları ile bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi cihazlardan duruşmaya iştirakini sağlamak. Bu çerçevede de bizim adliyemizde 7 adet Tüketici Mahkemesinin duruşma salonunda gerekli altyapı oluşturuldu, bugün 5.Tüketici Mahkememizde de az önce e-duruşma uygulaması hayata geçirilmiş oldu” dedi.

Başsavcı Vekili Uğur Seçgin, “Bundan sonraki süreçte hukuk yargılaması kapsamında tüm hukuk mahkemelerimizde öncelikli olarak avukatların daha sonra aşama aşama bilirkişi, uzman ve tanıkların da e-duruşma uygulamasından mahkemeye bizzat gelmeksizin, bulundukları yerlerden duruşmaya iştirakini sağlamak şeklinde uygulamamız kapsamı genişlemek suretiyle devam edecek. e-duruşma uygulamasıyla avukatlarımızın mahkemeye e-duruşmayla katılım yönündeki talepleri hakimlerimiz tarafından onaylandıktan sonra o mahkemedeki duruşmanın başka bir güne ertelenmesine gerek kalmaksızın e-duruşma ile duruşmaya bulunduğu yerden katılım sağlayarak yargılama sürecindeki gereksiz gecikmelerin önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.

Başsavcı Vekili Uğur Seçgin konuşmasının devamında, “Duruşmanın tarafı olan avukatlar e-duruşma talebinde bulunduktan sonra bu hakim tarafından onaylanacak. Onay üzerine de duruşma gün ve saatinde avukatın e-imzasıyla kimliği doğrulanmak suretiyle avukat portalı veya celse uygulaması üzerinden duruşma salonuna online canlı bağlanması sesli ve görüntülü sağlanmak suretiyle duruşma icra edilecek. Uygulamanın temel amacı, yargılamanın hızlanması. Adaletin en erken sürede tecelli etmesine katkı sağlamasını diliyorum. Ülkemize, yargı camiamıza hayırlı uğurlu olur inşallah” ifadelerini kullandı.